Questions? Feedback? powered by Olark live chat software

Vägledning i valet av material till din gitarr:

Topp

 

 

Gitarrens topp utsätts för ett väldigt starkt tryck. Stålsträngarnas spänning motsvarar ungefär 80 kg.

 

Det gör att toppen måste vara styv, men för att komma i väl avvägd vibration bör den också vara lätt.

Botten och sidor

 

 

Uppgiften för gitarrens botten (men även sidor) är att fortplanta de svängningar som toppen sätter i rörelse.

Beroende på hur detta sker får gitarren olika tonalitet och olika projektion.

Med projektion avses graden av gitarrens förmåga att skicka iväg ljudet långt från sig själv. En gitarr med hög projektion bär långt ut till publiken och stannar inte enbart kvar i närheten av gitarristen.

 

En gitarr kan ha ett aldrig så bra ljud i närheten av den som spelar, men sedan klinga av innan den når fram till dem som ska lyssna.

Hals

 

 

Precis som toppen, utsätts halsen för kraftig påverkan. Därför är det angeläget att den blir så styv som möjligt. Annars kroknar den på grund av strängtrycket.

 

Eftersom strängarna drar halsen uppåt används en trussrod (justerbar metallstång) för att kompensera i motsatt riktning. Men det kan också finnas skäl att stabilisera halsen på annat sätt. En metod är att laminera halsen med flera hoplimmade träbitar, antingen av samma träslag eller av olika. Det senare ger en större estetisk variation.

 

En annan metod är att fräsa in grafit i halsen.

Det både ökar halsens styvhet och minskar dess vikt.

Det är samvariationen av väldigt många olika komponenter som ger gitarren sitt ljud och sin estetik. Men de olika träslagens tonala och estetiska egenskaper är helt avgörande för hur den slutgiltiga gitarren kommer att bli.

Jag bygger mina instrument av träslag som vi av tradition vet fungerar bra till just gitarrer. Men jag är också öppen för att experimentera med andra träslag. Varför inte beställa en gitarr i helt svenska eller europeiska träslag?

MAHOGNY

 

Mahogny är ett klassiskt gitarrmaterial. Tyvärr har mahognyn skövlats kraftigt. Därför använder jag endast FSC-märkt mahogny. Det borgar för att materialet kommer från ett omsorgsfullt skogsbruk. Jag använder den gärna till både hals, sidor och botten.

 

Mahognyn transporterar ljudet relativt fort, vilket leder till mycket övertoner. Den är varm och lite bluesig till sin karaktär.

ROSEWOOD

 

Jag använder gärna ostindisk rosewood till botten och sidor mina gitarrer. Den erbjuder ett brett spektrum av övertoner och är ett i allt väsentligt pålitligt tonmaterial. Rosewooden är betydligt jämnare i sin tonala kvalitet än vad mahognyn är. Rosewood kan tack vare sin hårdhet med fördel användas till greppbräda och stall.

 

LÖNN

 

Lönn har länge varit populärt som gitarrmaterial. Främst används den i botten, sidor och hals. Men den kan på grund av sin relativa hårdhet också användas som greppbräda. Den kan ha en väldigt flammigt och dramatiskt utseende.

Lönnen har väldigt klar och fin diskant, men den låter inte tonen klingar inte lika länge som rosewood och mahogny. Kanske är det därför den ofta använts till jazzgitarrer.

 

Träslag

CEDER

 

Ceder är ett träslag som bär på gynnsamma egenskaper till såväl gitarrtoppar som halsar. Den har dock varit vanligast till nylonsträngade gitarrer. Numera används ceder ofta till stålsträngade toppar. Den är förhållandevis mjuk men har ändå relativt hög styvhet. Den är också betydligt mer okänslig för skiftningar i luftfuktighet än vad andra toppmaterial är.

 

Cedern upplevs ofta som positiv för fingerpicking då den svarar bra på lätt spelstil. Den har en varm och balanserad ton.

 

GRAN

 

Gran är både lätt och styvt. Olika granmaterial används till toppar.  Själv använder jag främst det som kallas sitkagran. Även den mjukare europeiska granen, är ett utmärkt toppmaterial.

 

Sitkagranen har en klar och kraftfull ton som är balanserad över hela tonregistret. Den europeiska granen har en krispigare diskant.

Mer om trä ...

Vill du veta mer om gitarrbygge och vad valet av träslag kan göra för ditt bygge? Då kan du gå en kurs hos mig.

Läs mer här.

Adress: Stiftsgårdsvägen 15, SE-79532 Rättvik, Sverige

 

Telefon: (+46) 0761-45 30 40

 

Webdesign, photography and films by hoeglund.biz